AI content schadelijk voor seo score

AI content schadelijk voor SEO score?

AI content , oftewel in Jip en Janneke taal: door een computer programma je teksten laten schrijven. Mijn vaste klanten waren door het dolle heen toen deze nieuwe ontwikkeling ineens voor iedereen beschikbaar werd. Ineens kregen we allerlei blogs te zien gemaakt via CHATGPT.
Wij waren zelf iets minder enthousiast. Niet omdat het niet ontzettend handig is, maar omdat we ons afvroegen: Is AI content schadelijk voor SEO score. Met andere woorden, hoe denkt google over het gebruik van AI op je website. We zochten het voor je uit en vertellen je in deze blog de waarheid over AI content voor je website!

AI content hoe werkt het en wat is het

Om goed te begrijpen waar we het over hebben is het belangrijk om wat meer te weten over AI content. Hoe het precies werkt en wat de technische kant erachter is dat is noiet zo heel belangrijk. We gaan ons immers richten op de vraag : is AI content schadelijk voor SEO score. Daarom toch een klein stukje meer uitleg over wat het nou eigenlijk is voordat we gaan kijken hoe je het in kunt zetten voor je bedrijf.
AI content wordt gemaakt met behulp van “machine learning”. Zogenaamde algoritmen die ontworpen zijn om patronen te herkennen in bestaande tekst en bestaande inhoud. Deze algoritmen kunnen door die patronen te herkennen nieuwe content maken op basis van bestaande inhoud.
Nieuwe content is wat jij als ondernemer wel kunt gebruiken, maar is deze AI content schadelijk voor SEO score? Dat zou zomaar kunnen, nieuwe content wil nog niet zeggen dat het ook uniek is.

Is AI content schadelijk voor SEO score van mijn website?

Het gebruik van AI content heeft een aantal gevolgen voor je SEO score en zoekmachineoptimalisatie. Ten eerste heeft het een negatief effect op de kwaliteit van je tekst. Een robot of computer schrijft natuurlijk nooit zo mooi en pakkend als een mens. Wat wij gezien hebben bij klanten is dat er ineens blogs online kwamen met heel veel loze woorden. Een kledingstuk werd ineens “prachtig” , “mooi”, “perfect” genoemd. Dit zijn woorden die in onze ogen nietszeggend zijn. Wij kijken bij het schrijven van een tekst of blog naar wat de klant wil weten van het product, wat is het probleem dat jouw toekomstige klant heeft, en wat is de oplossing die jij de klant te bieden hebt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wat de trui daadwerkelijk te bieden heeft. Is het een warmte regulerende stof, is de trui speciaal voor outdoor gebruik of van een bepaald materiaal gemaakt? De klant bepaald zelf wel of ze een trui mooi of prachtig vindt. Daarmee is de vraag “is AI content schadelijk voor SEO” nog niet persé beantwoord. Maar je klant heeft je binnen no-time door. Na een klein onderzoek wat wij deden bleek dat de klant veel liever echte informatie van de winkelier leest dan een door algoritmen in elkaar gestoken blog. Wanneer je tekst of blog niet goed bekeken of gelezen wordt zal google dit zien als niet relevante content en zul je dus niet stijgen in de zoek resultaten.

is AI content betrouwbaar?

Nee, AI content is niet altijd betrouwbaar. De algoritmen werken met content die al online staat, maar niet alles wat online staat is ook daadwerkelijk waar. Daarnaast kan een algoritme niet met jou meekijken naar het product wat je verkoopt. Het zit (nog) niet naast je en weet niets van bijvoorbeeld draagcomfort of welk artikel de klant er perfect bij kan combineren. Ai gegenereerde content is dus niet zo betrouwbaar als content gegenereerd door een mens. Dat betekend ook dat zoekmachines de content minder waarderen dan handgeschreven content en daarmee zul je dus niet bovenaan de zoekresultaten komen.

AI content schadelijk voor SEO : De conclusie

Is AI content schadelijk voor SEO? Het antwoord op die vraag is dus: JA. Het is vele malen sneller en goedkoper dan handgeschreven content maar uiteindelijk schiet je er vrij weinig mee op. Je raakt niet veel hoger in de zoekresultaten en je (vaste) klanten zullen vrij snel doorhebben dat je niet de moeite hebt genomen om zelf een interessant stuk te schrijven. Tijd dus om tegen de stroom in te zwemmen! Juist nu iedereen wél gebruik maakt van AI content is het zaak om dat niet te doen.
Wij weten heel goed dat niet iedere ondernemer ook schrijver is, maar wellicht heb je iemand in dienst die wel hele mooie stukken kan schrijven. Kijk eens binnen je team wie daar geschikt voor is. Lukt dat niet dan kun je het schrijven van blogs natuurlijk altijd uitbesteden!


Blogs schrijven uitbesteden

Zelf geen tijd of geen inspiratie? Wij doen het graag voor je! Wist je dat het schrijven van blogs helemaal niet zo duur hoeft te zijn? Wij schrijven voor een heel aantal klanten relevante en interessante blogs die blijven leiden tot nieuwe klanten en nieuwe aankopen. Het mooie aan een goede blog is dat deze zolang jij hem online laat staan nieuwe klanten kan aantrekken. Het is dus een eenmalige investering die je kan blijven opleveren.
Wil je meer informatie over het laten schrijven van een blog of wil je jouw blogs door ons laten nakijken (niet op spelfouten maar op SEO score?) Stuur ons dan zeker even een mailtje! We kijken graag met je mee!

Meer blogs

doelgroep bepaling tilburg

Doelgroep bepaling

Je hebt een prachtig product of dienst, maar aan wie verkoop je het eigenlijk? Weet jij wie je doelgroep echt is? Ik leg je graag

Read more >