Bedrijfsnaam bedenken

Start Up: Een bedrijfsnaam bedenken

Elke ondernemer heeft er op een moment voor gestaan: het bedenken van een passende bedrijfsnaam. Het is een lastig proces, je wilt in een keer de juiste snaar raken. Een bedrijfsnaam bedenken kan dan ook best een moeilijke klus zijn. Met deze tips kom je wellicht sneller bij jouw perfecte bedrijfsnaam!

Welke regels zitten er aan de naam van een bedrijf?

Niet zomaar elke naam die je bedenkt mag ook daadwerkelijk de naam van je bedrijf worden. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de Handelsnaamwet. Zo mag je je bijvoorbeeld niet groter voordoen dan dat je daadwerkelijk bent. Stel, je wilt je bedrijf Koos en partners noemen, maar jij bent een eenmanszaak en er zijn dus geen andere eigenaren. Dat mag dus niet.

Beschermde beroepen:

Ook zijn er een aantal beroepen beschermd, je mag jezelf niet zomaar Arts of apotheker noemen als je niet BIG geregistreerd staat. Maar ook advocaat en architect zijn beschermde beroepen.  Deze mag je alleen gebruiken als je geregistreerd bent in het wettelijk register van die beroepsgroep. Dan zijn er natuurlijk ook bedrijfsnamen die al geregistreerd zijn in het handelsregister maar hoe goed je naam ook is Je mag hem niet gebruiken als iemand anders hem al heeft geregistreerd.

Twijfel je of jouw potentiële bedrijfsnaam gebruikt mag worden? Kijk het dan even na via de KVK.

Welke naam dekt de lading?

Een bedrijfsnaam moet passen bij jouw bedrijf, soms is dat heel makkelijk je bent stukadoor en je heet Jansen. Dan is Stukadoor Jansen een voor de hand liggende optie. De kans is echter groot dat deze naam al is geregistreerd, en in alle eerlijkheid blijft hij ook niet echt heel lekker hangen. Mensen onthouden wellicht wel wat je doet (stukadoor) maar niet meer wat nou ook al weer de naam was). Kies een naam die past bij wat je wil uitstralen. Zo kwam ik in een van mijn reizen door het land eens een friettent tegen die “Frituur Voeten” als bedrijfsnaam heeft. Ik werd daar zelf een beetje misselijk van omdat ik het associeerde met het lichaamsdeel in plaats van de achternaam. Denk dus goed na voor je je naam “op de kaart zet”. Zet je naam op papier en laat het eens lezen aan je vrienden en familie. Vraag naar hun eerlijke mening. Vraag ook zeker welke associatie de naam oproept.

Bedrijfsnaam generator, heeft dat zin?

Daar kunnen we vrij kort over zijn: Nee. Een bedrijfsnaam generator geeft je gewoon jouw gekozen onderwerp met een heel aantal standaard woorden voor of achter het door jou gekozen woord. Je vult bijvoorbeeld “Jansen” in en je krijgt “Club Jansen”, “Jansen Studio” etc. Dat kun je zelf ook bedenken en zijn zeker geen sterke bedrijfsnamen.

Bedrijfsnaam bedenken uitbesteden

Dat kan! Wij hebben al voor een heel aantal bedrijven een passende bedrijfsnaam bedacht. We kunnen dan zelfs gelijk met een logo en huisstijl voorstel komen. We hebben dan altijd eerst een intake gesprek om jou en je bedrijf te leren kennen. Van daar uit gaan we brainstormen en bedenken. Afhankelijk van jouw deadline komen we dan met een aantal opties die geschikt zijn als jouw nieuwe bedrijfsnaam!
De kosten van het uitbesteden van je bedrijfsnaam liggen relatief laag, denk aan ongeveer 250,- tot 300,-. Dan ben je er zeker van dat je naam past bij jou, je bedrijf en de groei die jij voor ogen hebt! Nieuwsgierig? Een intake of informatie gesprek is altijd gratis! Neem gerust even contact met ons op!

Meer blogs

doelgroep bepaling tilburg

Doelgroep bepaling

Je hebt een prachtig product of dienst, maar aan wie verkoop je het eigenlijk? Weet jij wie je doelgroep echt is? Ik leg je graag

Read more >